Борсовата търговия измерва пулса на активната икономика

Борсовата търговия измерва пулса на активната икономика
Снимка: M3 Communications Group
A A+ A++ A

„Борсовата търговия измерва пулса на активната икономика, а професията брокер е перспективна възможност за кариерно развитие на българските студенти.“ Това заяви Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийска стокова борса, днес на отворена лекция в УНСС. По повод 25 години борсова търговия в България Софийска стокова борда подписа меморандум за сътрудничество с Университета за национално и световно стопанство пред студенти и преподаватели.

„За нас е чест, че Софийска стокова борса отбелязва 25-ия си юбилей пред нашите студенти. ССБ е уникална, нова за България структура, предлагаща големи възможности и за младите хора. Сигурни сме, че подписаният меморандум ще е добра основа за бъдещото ни сътрудничество и заедно ще постигнем общите си цели и стремежи“, заяви проф. Стати Статев, ректор на УНСС.

На 11 април 2016 г. се навършиха 25 години от възстановяването на борсовата търговия в България и създаването и активната дейност на Софийска стокова борса. „За това време борсата израсна като сериозен и коректен партньор за всеки, който е работил с нас, за нашите членове, техните клиенти и всички участници на пазара, утвърди се като достоверен източник на пазарни данни за стоки и цени, като открито и надеждно средище за борсова търговия. Стана градивна и неотменима част от икономиката на България, сериозна институция с утвърден имидж – заяви Симов. – През следващите години с развитието на своята дейност искаме да увлечем млади и амбициозни кадри да се впуснат в динамичната борсова търговия“.

Софийска стокова борса провежда редовно курсове за получаване на брокерска правоспособност за работа на стокова борса в България по план, утвърден от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Курсът е интензивен, а лекторите са изтъкнати учени и водещи специалисти от практиката.

„Тези 25 години бяха доста разнопосочни. Бяха доста напрегнати, защото бяхме доста неопитни в началото, учихме се в движение“, заяви наскоро Симов. "Изучавахме световния опит, опитвахме се да го прилагаме на практика в една трудна икономическа обстановка. Много не ни вярваха, и правителствата, и бизнеса".

"През 1997 година се прие и Закон за стоковите борси в България, която даде тласък, но най-големият тласък дойде с приемането на България в ЕС".

Съвременната борсова търговия в страната, макар и все още недостатъчно зряла, има вече своята 25-годишна нова история. Това предполага необходимостта от обобщаване на специфичния български опит в тази важна сфера на дейност и по-специално в областта на развитието на стоковите борсови пазари. Този период се разделя условно на три етапа, както следва – преди законодателното уреждане на стоковата борса (1990-1996 г), след него (1997-2006 г.) и след приемането на България в Европейския съюз (2007-2016 г.).

През 2015 г. „Софийска стокова борса“ АД получава сертификат „Коректна фирма“ от Изследователския център на клиентските мнения, признаващ безупречната й репутация сред клиентите и контрагентите й за прецизната си работа с пазарните субекти участващи в борсовата търговия.

По думите на Симов най-големият проблем е свързан със законодателството. "Отчасти то касае фондовата борса и много силно касае стоковата борса. България има много стокови борси и не можем да бъдем полезни на бизнеса".
"Държави с размерите на България и по-големи от нас си позволяват да имат една фондова и една стокова борса, а ние вече имаме три, а скоро могат да станат и пет. С това се нарушава един важен принцип – да сме концентриран пазар, където да се събират търговци и да откриват истинската пазарна цена на стоките".

Проблемите, обаче са преодолими, каза Симов. "В момента тече процедура по приемане на поправки в Закона за стоковите борси. Надявам се тези поправки да бъдат приети до лятото и да се регламентира по-ясно и точно пазарът, наречен стокова борса".

 

 

#стокова борса #Васил Симов #студенти #УНСС #фондова борса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »