Кристалина Георгиева: ЕК няма да се поддаде на натиска на Турция за визите

Кристалина Георгиева: ЕК няма да се поддаде на натиска на Турция за визите
БГНЕС
A A+ A++ A

Заместник-председателят на Eвропейската комисия Кристалина Георгиева заяви, че Комисията няма да се поддаде на натиска на Турция по визовия въпрос. Изискването за биометрични паспорти не само ще повиши сигурността, но и ще намали броя на турските граждани, възползващи се от бъдещия безвизов режим, каза тя в интервю за програма „Хоризонт“ на БНР.

"Те трябва да покрият изискванията за безвизов режим и тогава ще го получат. И когато го получат, един биометричен паспорт струва някъде, доколкото знам, около 200 евро, затова едва ли цяла Турция ще хукне да си вади биометрични паспорти", каза Георгиева.

Според еврокомисаря рискът от пренасочване на мигрантския поток през българо-турската граница е малък. "Ние бяхме първите да усетим сериозността на този проблем, на бежанската вълна. И са взети много мерки у нас за това да имаме добра защита на нашите граници, имаме двустранно споразумение с Турция, от където най-вече те биха идвали, така че съм предпазливо, но по-спокойна за България, отколкото съм какво може да се случи, да кажем, при придвижването на бежанците от Либия през Средиземно море към Италия, към Малта, даже към Кипър", коментира Кристалина Георгиева.


#Кристалина Георгиева #безвизов режим #Турция #биометрични данни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »