Военното изложение "Хемус" събира рекорден брой изложители

Военното изложение "Хемус" събира рекорден брой изложители
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

След 25 относително спокойни години без пряка заплаха за сигурността на страната, сега ситуацията се промени и интересът към армията е завишен. Има пряка нужда от модернизация на армията, която най-накрая стартира. Това каза в предаването „Неделя 150“ проф. Тодор Тагарев – директор отскоро на Института по отбрана към Министерството на отбраната преди международното изложение за военни и отбранителни технологии „Хемус“. Изложението се провежда през две години и тази година интересът е значително по-голям, подчерта проф. Тагарев. Форумът ще се проведе от 25 до 28 май в Пловдив.

Изложителите тази година се разполагат на 63 щанда. Ще бъдат 41 български и над 20 чуждестранни организации, научни и изследователски организации, като за първи път на изложението стъпват фирми от Китай и Япония, което разширява географският обхват на изложбата. Чуждестранните участници представят отбранителни технологии от областта на корабостроенето, въздушната отбрана, бронираните машини.

Ще бъдат показани нови образци техника, които са на въоръжение във формированията на Българската армия, увери полк. Тодор Хитров. Ще има и демонстрация на бойни умения в екстремни ситуации, търсене и локализиране на терористи и обезвредяване на обект

Темата на тазгодишното изложение е „Научните изследвания като ключов фактор за придобиване на нови отбранителни способности“.Форумът среща държавата, производителите и изследователската общност, която разработва нови технологии и продукти. Ще бъдат изнесени над 70 доклада за състоянието на съвременната отбрана.

Едно от вижданията за Европа след края на Студената война е, че Европа трябва да се превърне в единно пространство за сигурност и един от инструментите за това е разширяването на НАТО към Югоизточна Европа и Балканите – този коментар проф. Тагарев направи във връзка с приемането на Черна гора за 29 член на НАТО.

Относно активирането на противоракетния щит в Румъния той допълни, че той ще допринесе за баланса в региона, за да се неутрализират потенциални заплахи откъм Русия. Това е принос към по-високото равнище на сигурност – нашата и на нашите съюзници, обясни Тодор Тагарев.

 

#изложение #сигурност #Българска армия #въоръжение #отбрана #технологии #Хемус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »