Самолети ще се включат в борбата с градушките

Самолети ще се включат в борбата с градушките
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нова система за борба с градушките, която включва и използването на самолети, се очаква да заработи в България до две години. За въвеждането й са необходими 17 млн. лв. като се предвижда от 2017 г. фермерите да плащат такси, с които ще финансират дейността. Това съобщи във Велико Търново министърът на земеделието Десислава Танева, цитирана от БТА.

Тя представи концепцията "Възможности за развитие на системата за превенция срещу градушки и други неблагоприятни климатични явления", разработена съвместно с Института по космически технологии към БАН и министерството, пред представителите на браншови организации и застрахователни дружества.

Танева съобщи, че е предвидено да бъдат доизградени нови 32 площадки за противоградова защита, да бъдат въведени системи и радари, както и да бъдат купени два самолета. Самолетите са нов способ, който ще бъде въведен за противодействие на градушките предимно в Северна България, отбеляза министърът. 

Предвижда се законовите промени да бъдат приети до края на лятото. Системата да бъде въведена през следващата пролет, а година по-късно фермерите ще започнат да плащат годишни такси за противоградова защита. На днешното заседание е било обсъдено техният размер да бъде между 68 и 90 стотинки на декар за година. Таксите ще осигуряват дейността на бъдещото държавно предприятие за противоградова защита, отбеляза Танева.

По време на дискусията предложението е получило подкрепата на браншовите организации от системата на земеделието и на застрахователите, казаха на брифинг техните представители.

#градушки #самолети #Десислава Танева #радари #пролет #фермери #такси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"