Синодът настоява Всеправославният събор да бъде отложен

Синодът настоява Всеправославният събор да бъде отложен
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Синодът на Българската православна църква (БПЦ) настоява Всеправославният събор, който ще се проведе от 16 до 26 юни на остров Крит, да бъде отложен, като подготовката за неговото провеждане да продължи.

В противен случай Синодът няма да участва в него. Това решение е взето единодушно от членовете на Светия синод на днешното му заседание, съобщиха от там.

Предвиденото в залата за заседанията на Събора разположение на предстоятелите на автокефалните православни църкви нарушава принципа на равнопоставеност, а месторазположението на наблюдателите и гостите на Събора е неподходящо. Тези са сред изброените в съобщението причини и обстоятелства за решението на Св. Синод.

Сред останалите предложения за тематични и организационни промени, които Синодът на БПЦ настоява да бъдат отчетени и уважени са: липса в дневния ред на особено важни за православието теми, "които да имат актуално значение и да изискват своевременно всеправославно съборно решаване"; заявени от поместни православни църкви несъгласия по някои от вече одобрените текстове за Събора; невъзможността, според вече приетия регламент за провеждането на Всеправославния събор, да бъдат редактирани текстове по време на работата му.

 

 

#Свети синод #православен #събор #църкви #Крит #заседание #БПЦ #юни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"