Голяма операция на гръцката брегова охрана по спасяването на мигранти в Егейско море

Голяма операция на гръцката брегова охрана по спасяването на мигранти в Егейско море
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцката брегова охрана е спасила 340 мигранти край остров Крит. Властите в Либия обаче извадиха повече от сто тела на мигранти, удавили се край бреговете й.

Мащабна спасителна операция се проведе в Егейско море в близост до остров Крит, където потъна лодка с около 700 души. Досега са спасени около 340 души, но и са намерени телата на 4 загинали. Според спасените в плавателния съд е имало и деца. В операцията се включиха военни хеликоптери, както и няколко кораба, които се оказаха в близост до мястото на инцидента.

Спасените се намират на норвежки плавателен съд, чиито моряци оказаха първи помощ на бедстващите. От съседните кораби и от хеликоптерите хвърлят спасителни пояси на хората в морето. На борда на преобърналия се край Крит кораб с мигранти вероятно е имало около 700 души. Това съобщи за Би Би Си ръководителят на представителството на Международната организация по миграция в Гърция Даниел Естрас.

От многото лодки, които трафикантите изпращат обикновено от Северна Африка към Италия, това е третото корабокрушение за седмица близо до остров Крит. Тази лодка е дълга около 25 метра. Смятаме, че на нея може да е имало около 700 души. 250 всъщност вече са спасени, обясни той. Според Естрас корабът със сигурност е отивал към Италия и най-вероятно е тръгнал от Египет.

Според специалисти, които коментират инцидента пред гръцките медии, причината за потъването е в претоварване на плавателния съд, ако не е имало и техническа повреда. Предполага се, че това са мигранти, опитали се да заобиколят Гърция и да се насочат към Италия. В последното денонощие се е увеличил бежанският поток към гръцките острови, информират от морската охрана.

 

 

#Егейско море #мигранти #брегова охрана #Гърция #миграция #Египет #медии #бежански поток #Крит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »