Над 2 млрд. евро са щетите от наводненията във Франция и Германия

Над 2 млрд. евро са щетите от наводненията във Франция и Германия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Щетите от наводненията в Германия и Франция наближават 2 млрд. евро, а прогнозите на синоптиците са за нови валежи.

Според Михаел Фамюлер, ръководител на регионалната администрация в Зимбах ам Ин, разрушенията в Южна Германия надхвърлят 1 млрд. евро.

Пред агенция DPA той казва, че за засегнати повече от 5000 домакинства, а около 500 къщи са тежко пострадали и не могат да бъдат възстановени. Фамюлер отбелязва още, че поройните води са отнесли 200 моста и неизползваеми са цели участъци от пътищата. Поради това се нуждаем от незабавна помощ, както стана с Източна Германия след наводнението от 2013 г., допълва той.

В баварския град очакват около 100 войници от Бундесвера да помогнат на спасителни екипи и доброволци, които са на предела на силите си, каза Роберт Кубичек, говорител на местната власт.

В понеделник властите се възползваха от спрелите дъждове, за да започнат разчистване и укрепване, но метеоролозите предупредиха екипите, че се задават нови валежи за Западна и Южна Германия.

Седем души загинаха в бедствието и десетки бяха ранени, включително над 70 пострадали от падането на светкавици сред гостите на известен рок фестивал. В крайна сметка властите на град Мендиг прекратиха концертите от Rock am Ring по препоръка на полицията. Решението бе критикувано от организаторите, според които е можело просто да предупредят гостите да бъдат по-внимателни и да въведат ред за изтеглянето. Така 90 000 души се оказаха в неделя в кално поле и някои дори не успяха да се приберат, защото колите им затънаха.

Тук жертвите са четири, ранените - 24, а принудените да се евакуират - хиляди. "Смятаме, че общите щети се бъдат в рамките на 1-1.2 милиарда евро", казва Йорик Боне, ръководител на Ubyrisk Consultants, специализирана в съвети при природни бедствия. Разходите обаче може частично да бъдат покрити от подкрепяната от държавата презастрахователна компания CCR.

Френските застрахователи обикновено имат 3 месеца да си изяснят кой точно трябва да получи обезщетението след като се установи размерът на щетите. CCR презастрахова френски застрахователи при природни бедствия и незастраховани рискове и се намесва, когато държавата обяви бедствено положение.

Това се очаква да стане в сряда и тогава CCR ще покрие 50% или повече от общия размер на загубите.

Типичният иск във Франция при наводнение е в рамките на 5-7 хиляди евро, но за района на Париж може бързо да достигне 20 хиляди, казва Боне през "Ройтерс".

 

#Франция #Германия #наводнение #щети #застрахователи #домакинства #къщи #разходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »