ЕК вече ще има право на достъп до договорите за доставка на природен газ

ЕК вече ще има право на достъп до договорите за доставка на природен газ
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия ще получи достъп до договорите за доставката на природен газ и междуправителствените споразумения по енергетика преди тяхното подписване. Това предложение е одобрено от Съвета на Европейския съюз.

Ако през есента Европейският парламент гласува това решение, страните от Европейския съюз ще трябва да уведомяват ЕК за плановете си да започнат преговори в енергийната област. ЕК ще трябва да оценява бъдещите споразумения за доставките на газ.

Това решение е един от структурните елементи на енергийната стратегия. То преследва „усилването на прозрачността и стабилността“ в отношенията с трети страни и усилването на техните позиции в енергийните преговори, съобщиха от пресслужбата на съвета. Темата отдавна се повдига в рамките на създаването на енергийния съюз, заяви руски федерален чиновник. Официално решението не е обсъждано с руската страна. „За момента юристите не могат да решат кои договори могат да предоставят – само нови или действащи – и какви гаранции за неразгласяването на информация ще бъдат дадени“, заяви чиновникът пред „Ведомости“.


#природен газ #договори #доставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"