Износът и вносът намаляват към края на април

Износът и вносът намаляват към края на април
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Външната търговия на България се свива между януари и април, износът намалява с 3%, а вносът - с 8 на сто, съобщи Националният статистически институт.

Причина за спада е свиването на пазарите в трети страни с двуцифрен процент, докато данните за първото тримесечие сочат, че износът само за страните от ЕС нараства с 2.6%, а вносът - с 3.5% През март 2016 г. износът за ЕС се увеличава с 3.5% спрямо година по-рано, а стойността му е 2.5 млрд. лв.

Вносът на България от ЕС през първото тримесечие нараства с 0.4% спрямо същия период на предходната година и достига 7.854 млрд. лв.

През първите четири месеца на годината от България са изнесени стоки на обща стойност 14.226 млрд. лв., а стойността на вноса е 15.5 млрд. лв.

Само през април износът възлиза на 3.633 млрд. лв. или с 6.9% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Общият внос се свива с 11.3% до 4 млрд. лв.

Търговията с трети страни се свива с двуцифрен процент. Износът за страните извън ЕС намалява за първите четири месеца на годината с 13%, а стойността му е 4.6 млрд. лв. Половината от българския износ е за Турция, Китай, Македония, Сърбия, САЩ и Русия.

Вносът намалява с 19.4% до 4.9 млрд. лв. като основни вносители са компании от Русия, Турция, Китай и Украйна.

 

 

 

#външна търговия #износ #внос #Национален статистически институт #ЕС #пазари #компании

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"