Остра реакция срещу Ердоган в Европарламента заради сваления имунитет на 138 турски депутати

Остра реакция срещу Ердоган в Европарламента заради сваления имунитет на 138 турски депутати
БГНЕС
A A+ A++ A

Решението на турския парламент да свали имунитета на 138 от своите членове беше критикуван от евродепутати в сряда. По време на дебат с комисаря по разширяването Йоханес Хан те нарекоха стъпката опит на президента Ердоган да заглуши опозицията и завземе още власт. Според тях решението подкопава върховенството на закона и свободата на словото и може да навреди на отношенията между ЕС и Турция.

 Комисаря Хан подчерта, че ЕС е демонстрирал желание да вкара нова енергия в отношенията си с Турция и е оказал на страната политическа и финансова подкрепа.

Евродепутатите от всички групи критикуваха решението на турския парламент да свали имунитета на 138 от членовете си, повечето от които са от прокюрдската опозиция. Те призоваха Турция да уважава върховенството на закона и свободата на словото, както и да защитава правата на малцинствата.

 Някои евродепутати окачествиха решението на турския парламент като опит от страна на президента Ердоган да заглуши опозицията, промени конституцията и увеличи президентските правомощия. Това според тях е в противоречие със задължението на Турция в рамките на опитите на страната да се присъедини към ЕС да гарантира стабилност на институциите.  

#ЕП #Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »