Голямата престъпност срива цените на ваканционните имоти в България

Голямата престъпност срива цените на ваканционните имоти в България
БГНЕС
A A+ A++ A

България може да стане по-разпознаваема инвестиционна дестинация за ваканционни имоти, ако по-активно участва в специализирани изложения за недвижими имоти, по аналогия с представянето й на туристическите изложения, което от години е табу. Това коментира експертът по недвижими имоти Орлин Владиков, който два пъти е бил избиран за председател на Националното сдружение "Недвижими имоти" в периода 2002 - 2007 г.

Все още не може да се каже, че има този интерес към ваканционните имоти, какъвто те заслужават и какъвто той беше до 2007 - 2008 г., смята експертът.

"Стоят непродадени уникални ваканционни имоти - на брега на морето, с добра инфраструктура, в планинските курорти - с прекрасни гледки и близко до ски писти. Причината за застоя в интереса към ваканционните имоти е заради драстичния спад на цените - до 70 процента в някои сегменти, от 1400 - 1600 евро за квадратен метър през 2007 - 2008 г. След като паднаха лихвите по влоговете, отново наблюдаваме съживяване на интереса към подобни имоти, но той е по-скоро информационен, а не толкова на ръст на броя на сключени сделки", добави той.

Сред основните пречки за съживяването на пазара на ваканционни имоти експертът отчита дълговата и икономическа криза в света, засегнала Европа. Друг негативен фактор е кризата в Гърция, която доведе до замразяване на търсенето на планински имоти, където гърците бяха съществен потребител. Не на последно място според експерта е и лошият имидж на България, който се подобрява с инициативи в областта на туризма и се срива след няколко месеца с криминални новини от страната. Това неминуемо се отразява като цяло върху имиджа на страната, а оттам - и върху продажбата на ваканционни имоти и върху инвестиционния интерес към България, посочва Орлин Владиков.

Формирането на усещането, че обирите на домове в страната започват да стават нещо традиционно, започва да създава впечатление в потенциалните клиенти, че имотите втори дом са трудно охраняеми, което разколебава инвестиционните им намерения, коментира експертът.

"Цените на недвижимите имоти в планинските и морските курорти почти са стигнали дъното", коментира експертът. По тази причина Владиков съветва, ако имаме свободни пари, да ги вложим в такъв тип недвижимост с цел отдаване под наем. Важно е обаче да сме наясно предварително какви ще са съпътстващите разходи за поддържането на подобен имот в комплекс, като месечно таксите за поддръжка могат да достигнат 500 - 600 лева.

Винаги трябва да проверяваме дали обектите са напълно изградени и дали няма да ни трябват допълнителни инвестиции в скрити за неопитно око липси. Добре е преди да направим подобна покупка да си направим оценка на това какви хотели има в това населено място, дали то е комуникативно. Доказано е, че инвестициите в имоти в разработени курорти са с по-добра възвращаемост. В противен случай рискуваме да купим имот, който да си остане вечно наш или отдаването му под наем да е за 40 дни веднъж в годината, отбеляза Владиков.

"Средната доходност от инвестиция във ваканционен имот, купен с цел отдаване под наем, е между 6 и 7 на сто. Като тази доходност е чиста - извън инвестициите за обновяване на имота", обяснява експертът.

Източник: БТА



#ваканционни имоти #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"