Цените на петрола се понижават за пети пореден ден

Цените на петрола се понижават за пети пореден ден
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Цените на "черното злато" се понижават за пета поредна сесия на търговия, достигайки по-рано през деня триседмични дъна, след данни, показващи изненадващо нарастване на американските седмични петролни запаси. Напрежението на капиталовите пазари в световен план с оглед на опасенията за излизане на Великобритания от ЕС също допринася за трайното намаляване на петролните цени под психологическото ниво от 50 долара за барел.

Снощи Американският петролен институт отчете изненадващо повишение на петролните запаси в САЩ с 1,2 млн. барела за седмицата до 10-и юни при средни прогнози за понижение с над 2 млн. барела. Перспективите за подновен растеж на петролните запаси сякаш подсказват, че проблемът със свръхпредлагането на ценната суровина в световен план може да се окаже по-устойчив от очакваното.

Всички това доведе до нов спад на петролните цени в началото на днешната азиатска търговия с около 1,5%, като фючърсите на американския лек суров петрол се понижиха до триседмично дъно от 47,55 долара за барел, а фючърсите на петрола сорт брент - до двуседмично дъно към 48,91 долара за барел. По този начин петролът вече се търгува с близо 4 долара под неговите тазгодишни върхове, достигнати през миналата седмица. На 9-и юни американският лек суров петрол поскъпна за кратко до 11-месечен връх от 51,67 долара, докато петролът сорт брент достигна връх от 52,86 долара - най-високо ниво от октомври 2015-а година.

Позитивният старт на европейските пазари на акции след пет поредни сесии на спад обаче парира част от новото напрежение на суровинните пазари и сега фючърсите на американския лек суров петрол опитват стабилизация около 48,21 долара за барел, докато тези на петрола сорт брент се търгуват около 49,50 долара, понижавайки се в рамките на деня съответно с 0,58% и с 0,68%.

 

 

#петрол #цени #фючърси #Брент #референдум #Великобритания #долара #растеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"