Евростат: Цигарите и алкохолът – най-скъпи във Великобритания, най-евтини в България

Евростат: Цигарите и алкохолът – най-скъпи във Великобритания, най-евтини в България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Най-евтината храна в ЕС не е нито в Румъния, нито в България - шампион според новите данни на Евростат е Полша, където цените са едва 63% от средното за Съюза. Разбира се, веднага след поляците се нареждаме ние и северните ни съседи.

Най-скъпи са храните в Дания - 145% от средното.

Родината ни обаче е шампион при цигарите, алкохола и дрехите - и трите са най-евтини тук, съответно 50%, 36% и 27% по-малко от средната цена в ЕС. Най-скъпи са във Великобритания - 118% над средното.

Изключително интересна е и разбивката по различни видове хранителни продукти. В България и Полша месото е най-евтино - 45% и 44% съответно. Цените за морските храни са идентични.

Големи разлики обаче има по отношение на млечните продукти и яйцата - у нас те са едва 12% под средното за ЕС, като по-евтини са в Унгария, Литва, Чехия, и, разбира се, Полша, където са с впечатляващите 35% под средното.

За плодовете и зеленчуците най-евтина е Румъния - с 51% под средното, следвана от Полша с 38% и България с 34%. Огромна е дупката по отношение на продуктите с мазнини - масло, маргарин, олио, зехтин и пр. В България те са по-скъпи от средното в ЕС с 5%. Този тип храни са по-евтини във Великобритания, Франция, Германия, Португалия, Италия... повече от половината страни в Съюза. Полша отново е последна, с 27% под средното.

 

#Евростат #ЕС #цигари #алкохол #Великобритания #България #Полша #храни #дрехи #продукти #мазнини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"