Президентът определи въвеждането на еврото за сратегическа задача

Президентът определи въвеждането на еврото за сратегическа задача
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стратегическа задача пред всички нас е въвеждането на еврото, каза президентът Росен Плевнелиев на церемонията за встъпване в длъжност на Елица Николова като член на управителния съвет на БНБ.

Постигането на тази цел по думите му изисква последователни политики за ефективна интеграция в европейското пространство на споделени ценности и общ пазар.

Николова, досегашен секретар на президента по икономика, развитие на регионите и инфраструктура, влиза в УС на БНБ от квотата на държавния глава, на мястото на Стати Статев, чийто втори мандат изтече.

Вярвам, че институциите ще отстояват интересите и мястото на страната ни и по отношение бъдещето на ЕС и еврозоната, каза още Плевнелиев, цитиран от БТА.

Държавният глава заяви, че на фона на световната икономическа, финансова, дългова криза и рекордния брой кризи по света България стои добре благодарение на своето членство в ЕС и НАТО, балансираната и принципна външна политика, както и стабилната финансова система, в основата на която е консервативната политика и строгите банкови регулации на БНБ.

БНБ е пример, че когато има стабилност и предвидимост, институциите могат да работят ефективно, ползват се с доверието на обществото и постигат значими и видими за всички резултати, посочи президентът. Той отбеляза, че днес БНБ е изправена пред сериозни и отговорни задачи - да бъде завършен прегледът на качеството на активите и стрес- тестовете на българските банки, както и да бъде изпълнен приетият от УС на Централната банка План за реформиране и развитие на банковия надзор.

 

 

#стрес тестове #активи #банков надзор #управителен съвет #евро #банки #БНБ #Росен Плевнелиев #президент #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"