Над половината пенсионери получават до 300 лева, колкото е прагът на бедност

Над половината пенсионери получават до 300 лева, колкото е прагът на бедност
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Повече от половината пенсионери в България получават до 300 лева, колкото е прагът на бедност. Това каза пред "Хоризонт" на БНР управителят на НОИ Бисер Петков. След осъвременяването им от първи юли средният размер ще достигне 335 лева или с 8 лева и 50 стотинки повече. Пенсиите от 910 лв. няма да бъдат индексирани, уточни Бисер Петков.

Този максимален размер на изплащаните пенсии е обвързан с максималния осигурителен доход, който не се променя за тази година и поради това макар и пенсиите на хората, които са над този размер да бъдат също осъвременени, действителният им размер ще се промени, но на практика те ще получават увеличение на 910 лева размер. По наши данни те са между 34-35 хиляди, подчерта Петков.

Близо 4 хиляди и 500 души вече са прехвърлили партидите си от частен пенсионен фонд към сребърния, сочи статистиката. От началото на годината 700 души са се възползвали от правото на ранно пенсиониране. Намалява и броят на инвалидните пенсии, заяви управителят на НОИ.

Основната причина за това е промяната, която влезе в сила от началото на 2015 година- да не се отпускат социални инвалидни пенсии в намален размер, 25 процента. В предишни години, когато такава възможност законова съществуваше по над 40 хиляди годишно, такива пенсии се отпускаха. Броят на инвалидните пенсии, отпуснати за първото полугодие на тази година вече е под 30 процента от всички пенсии, защото имаше периоди, в които почти всяка втора пенсия беше инвалидна.

 

 

 

#пенсионери #НОИ #Бисер Петков #пенсионен фонд #ранно пенсиониране #инвалидни пенсии #полугодие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »