Хиляди протестират срещу американските бази на остров Окинава

Хиляди протестират срещу американските бази на остров Окинава
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Десетки хиляди са се събрали на японския остров Окинава в неделя в една от най-големите демонстрация за последните две десетилетия срещу американските военни бази, във връзка с ареста на американец, заподозрян за убийство на местна жена, предават медиите.

Протестите бележат нова спад в отношенията между САЩ и японския министър-председател Шиндзо Абе и заплашват плановете за преместването на американската военната база „Футенма“ в по-незаселена част от острова.

Организаторите твърдят, че 65 хил. души са взели участие в демонстрациите в парк в централната част на Наха.

По време на протеста беше призовано да се преразгледа споразумението между Япония и САЩ в областта на отбраната, което разрешава на Вашингтон да поддържа военни бази в Окинава. На острова се намират и повечето американски войници в Япония.

Преди няколко месеца на острова бивш американски пехотинец изнасили и уби местно момиче, което допълнително възмути японската общност.

През 1996 година САЩ и Япония постигнаха споразумение да преместят базата „Футенма”, след като трима американски войници изнасилиха 12-годишно момиче. Престъплението предизвика масови демонстрации срещу американското присъствие на острова. Според Ройтерс планът все още не е изпълнен, тъй като местни жители са против заради шума, замърсяването и престъпленията.

На острова има 50 хиляди американци, включително 30 хиляди военнослужещи и цивилни, действащи в американски бази. Окинава беше под американски контрол след Втората световна война до 1972 година. Но 1/5 от острова все още е окупиран.

 

#Шиндзо Абе #Япония #Окинава #протест #военни бази #САЩ #отбрана #Втора световна война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »