Сенатът на САЩ не позволи на ФБР да събира дигитални данни без съдебна заповед

Сенатът на САЩ не позволи на ФБР да събира дигитални данни без съдебна заповед
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Американският сенат засега не позволи на ФБР да събира лични дигитални данни без съдебна заповед. Спорният проектозакон обаче не беше приет заради съвсем малка разлика в гласовете, като вече е внесено и предложение за прегласуване, съобщава онлайн изданието ZDNet.

Предложението се нуждаеше от 60 гласа, за да бъде прието и да бъде изпратено в Конгреса, като не му достигнаха едва два гласа. Затова лидерът на републиканското мнозинство сенатор Мич Маконъл вече е внесъл и предложение за прегласуване.

Проектозаконът е внесен от сенатор Джон Маккейн. Според него промените ще позволят на властите да следят "вълци единаци" като извършителя на нападението в бара във Флорида. Според властите извършителя Омар Матийн се е саморадикализирал по интернет, а според вносителните на предложението, подобни случаи ще могат да бъдат засичани, ако законът се промени.

В случай, че предложението бъде прието, властите няма да се нуждаят от съдебно разрешение, за да проверят историята на интернет сърфирането на даден заподозрян. Съдебно разрешение няма да е нужно и за проверка на това с кого е говорил по телефона, с кого е комуникирал по имейл, както и за проследяване на местоположението му по мобилната клетка. Агенциите ще могат да разбират и от къде потребителят е влизал в даден сайт.

Технологичните компании и правозащитните организации са против промените. В техни общи позиции те заявяват притеснения, че това може да доведе до злоупотреби с аргумент, че става дума за националната сигурност. За сега не е ясно дали предложението за прегласуване ще бъде одобрено.

#Сенат #ФБР #данни #правозащитни организации #конгрес #закон #гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"