Израелски ракети може да пазят НАТО от Русия

Израелски ракети може да пазят НАТО от Русия
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

САЩ тестват ракета за прехващачи с малък обсег, която е използвана в израелската система за противоракетна защита "Железен купол" с идея тя да бъде интегрирана в американския щит в Европа или в евентуална бъдеща европейска подобна система за защита от Русия.

Това заяви в Израел американският генерал Глен Брамхол от командването на американската противовъздушна и противоракетна защита, цитиран от "Ройтерс".

"Железен купол" е финансиран частично от Вашингтон и срещу изстрелваните от палестинци ракети - повечето от които са самоделни - има ефективност от 90%, казват израелски и американски представители. Но едно звено от системата струва 50 милиона долара, както и фактът, че обхватът е малък, засега спира възможностите за износ.

Първоначално проектът предвиждаше защита само на територия с размерите на град срещу ракети и минохвъргачки с обсег между 5 и 70 км. По-късно системата бе усъвършенствана за обсег до 150 км.

Ген. Брамхол каза, че има нужда да се допълнят прехващачите Patriot и THAAD, с които разполагат неговите части, с нещо, което е достатъчно ефективно срещу по-слаби ракетни заплахи.

 

 

#САЩ #ракета #НАТО #Израел #Европа #защита #Русия #Железен купол #Вашингтон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"