САЩ обмислят нови мерки за сигурност за пътуващите чужденци

САЩ обмислят нови мерки за сигурност за пътуващите чужденци
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Митническите и граничните служби в САЩ може скоро да започнат да искат заминаващите си от САЩ чужди туристи, които са от държави, ползващи безвизов режим, да дават информация за акаунтите си в социалните мрежи. Предложението е било представено миналата седмица и сега се обсъжда от федералното правителство, съобщава в. „Ню Йорк таймс”.

Предполага се, че става дума не за задължително разкриване на всички акаунти и паролите към тях, а само за устна „молба за доброволно предоставяне на такава информация, която ще е от полза за идентифициране на евентуални връзки с тероризъм”.

Предложението засяга федерална програма, която дава възможност на граждани на някои държави да влизат в САЩ без виза за срок от три месеца. Събирането на данни от социалните мрежи разширява процеса на разследване и гарантира на министерството на националната сигурност по-ясна и нагледна информация за потенциална противозаконна дейност, поясняват източниците на вестника. „Ню Йорк таймс” припомня, че след терористичните нападения в Париж през ноември американският Конгрес внесе изменения в безвизовата програма поради опасения, че в САЩ без особени проверки може да влязат граждани от държави, включени в програмата, които обаче са свързани с терористични организации.

Новото предложение е резултат от информация, че терористите от Сан Бернардино в Калифорния, които нападнаха цивилни през декември, често са обсъждали принадлежността си към джихад в лични съобщения в социалните мрежи. Според републиканеца Върн Бюкенън доброволното разкритие на такава информация няма да е от особена полза. „Ако искаме да победим в интернет, трябва да въведем задължителна проверка”, казва политикът. Бюкенън е подготвил законопроект, според който трябва да се проверяват всякаква активност в интернет, включително във Фейсбук и другите социални мрежи.

Програмата за безвизов режим за граждани от западни държави е въведена през 1986 година за развитие на туризма и укрепване на двустранните връзки. Всяка година от нея се възползват до 20 милиона души. Преди няколко месеца САЩ отмениха безвизовия режим за чужденци, които през последните пет години са посещавали Ирак, Иран, Сирия, Судан, Либия, Сомалия или Йемен. 


#чужденци #пътуващи #САЩ #информация #Калифорния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »