Москва се съгласи да има Съвет НАТО - Русия след срещата на върха във Варшава

Москва се съгласи да има Съвет НАТО - Русия след срещата на върха във Варшава
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съвет НАТО-Русия ще има. Това стана ясно след среща на френският външен министър с руския му колега Сергей Лавров в Париж. Разговорите ще се проведат веднага след срещата на Върха на Алианса.

Москва се съгласи да участва в Съвета НАТО-Русия след срещата на Върха на НАТО следващия месец във Варшава. Това обяви френският външен министър Жан-Марк Еро след преговори в Париж с руския му колега Сергей Лавров.

„Срещата на върха на НАТО ще се проведе във Варшава на 8-ми и 9-ти юли. Заявил съм на Сергей Лавров нашата позиция по тази среща - солидарност между съюзниците, но също така и прозрачност по отношение на Русия. Ние не искаме на срещата на върха във Варшава да бъде конфронтирана. Напротив, искаме диалог. Изразихме желание форумът да се състои след срещата на върха на НАТО, за да имаме възможност да проучим решенията, които ще бъдат взети във Варшава“, заяви Жан-Марк Еро.

Съюзниците на НАТО трябва да вземат решение как да действат спрямо Русия след анексирането на Крим през 2014-та. Съединените щати, Великобритания и Германия заявиха, че ще разположат още войски в Полша и Прибалтика. Алианса ще разположи допълнителни сили в Балтийските страни и в Полша. Жан Марк Еро поиска отмяна на санкциите спрямо русия възможно най-скоро, но поясни, че процесът е свързан с изпълнението на договореностите от Минск. "Обсъдихме ситуацията в Нагорни Карабах.

Сергей Лавров ме информира за резултатите от разговорите в Санкт Петербург между руския президент Владимир Путин и колегите му от Армения и Азербайджан. Готови сме да предоставим терен за нови обсъждания в Париж", каза френският външен министър. 

#Русия #НАТО #Съвет #Варшава #среща на върха #Сергей Лавров #Жан-Марк Еро #Полша #Прибалтика #Нагорни Карабах

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »