Един от атентаторите в Истанбул бил освободен от хасковски затвор след намеса на правозащитни организации

Един от атентаторите в Истанбул бил освободен от хасковски затвор след намеса на правозащитни организации
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

„Ахмед Чатаев имаше статут на политически бежанец и се ползваше с всички права като такъв. По време на делото имаше изключителна активност от страна на правозащитни организации. На втора инстанция съдът нямаше думата, защото прокурорът оттегли искането и съдът не се е произнесъл”, обясни адвокат Веселин Георгиев, който е представлявал Чатаев, пред бТВ.

Ахмед Чатаев – Едноръкият е сочен като един от организаторите на терористичното нападение в Истанбул. Той е чеченски сепаратист, като през 2011 г. е задържан у нас при опит да премине нелегално през ГКПП „Кулата” от България в Турция.

По-късно е арестуван последователно в Швеция, Украйна и Грузия за различни провинения, но всеки път е освобождаван под натиска на правозащитници, вместо да бъде екстрадиран в Русия.

В крайна сметка Чатаев попада в групировката „Ислямска държава”. Там, по думите на руските власти, чеченецът оглавява банда за организиране на терористични атентати в Русия и Европа. Част от нея е разбита в началото на годината, а властите в Москва тогава съобщават, че са предотвратили 30 атентата. Самият Чатаев не е заловен.

„С Чатаев се запознахме в съдебна зала. Аз чаках своя ред, той беше доведен за предварителна мярка 72 часа. Чух разговора между него и неговата преводачка, която той заподозря, че е руска гражданка. Той отказа тя да го представлява в съда. Попита ме дали съм руснак и оттам нататък каза, че иска аз съм му адвокат”, спомня си Георгиев.

„Съдът без мотив оттегли искането за екстрадиране в Русия, което е означавало, че искането не е адекватно”, поясни адвокатът.

По думите му близките и семейството на Чатаев са пишели редовно на различни институции за правата на човека. Европейският съд за правата на човека е поискал да бъде информиран как протича делото срещу Чатаев.

„В деня на решението трябваше да изпратим копие от акта на Апелативен съд Хасково”, за да може да реагира Европейският съд за правата на човека. Може би това беше мотивът за оттегляне на искането за екстрадация”, допълва Георгиев.

„Чатаев е интелигентен човек, завършил е химия, нефтопроизводство, мисля. Обаятелен, владееш няколко езика. Той ми поиска Коран на руски език и аз, понеже съм в добри отношения с мюфтията, той ми даде Коран и едно молитвено килимче. Чатаев беше много религиозен”, допълва Георгиев.

#Истанбул #Хасково #чеченец #организации #Украйна #Грузия #Швеция #Ахмед Чатаев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »