Върховният касационен съд отказа да изрази становище по съдебния закон

Върховният касационен съд отказа да изрази становище по съдебния закон
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Магистратите от Върховния касационен съд (ВКС), отказаха да изразят мнение за измененията в съдебния закон. С тях се предвиждат по-големи правомощия на общите събрания, процедурите, по които Инспекторатът към ВСС ще извършва проверките на магистратите, и разпоредби, свързани с йерархичността в прокуратурата. След гласуване Пленумът на ВКС реши да не изпраща на Народното събрание, Министерския съвет и министъра на правосъдието становище по проекта на Закона за съдебната власт (ЗСВ), съобщава пресцентърът на съда.

След проведени дебати 45 върховни съдии гласуваха "против" изпращането на становище по проекта на ЗСВ на посочените институции. "За" изпращане на становище гласуваха 30 върховни съдии.

"Дневник" научи, че председателят на ВКС Лозан Панов е гласувал "за" изпращането на общо становище по проекта и е убеждавал колегите си колко е важно съдиите от ВКС да изразят мнение по предложенията. Напомнил им колко е било важно становището им при конституционните промени.

Мотивите на магистратите ще станат известни в началото на следващата седмица, когато ще бъде готов протокола от заседанието им.

В началото на юни Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да "не съгласува" проекта за промени в ЗСВ, подготвен от Министерството на правосъдието. Причината, която се посочи тогава бе, че членовете на съвета имат много и различни критики към предложенията и не могат да изградят общо и единно становище. Решено бе да се изпрати протокол от заседанието, откъдето Министерството на правосъдието да види критиките на членовете на ВСС към текстовете на проекта.

Тогава председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев заяви, че лично е приготвил становище, повече от 40 страници – изцяло негативно, което е депозирал на министъра на правосъдието и на Министерския съвет. Според него част от предложенията могат да доведат до "меко казано неконтролирана анархия".

 

#магистрати #Върховен касационен съд #прокуратура #ВСС #ВАС #инспекторат #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »