Евролидерите успокоиха Западните Балкани: преговорите за разширяване на ЕС ще продължат

Евролидерите успокоиха Западните Балкани: преговорите за разширяване на ЕС ще продължат
A A+ A++ A

Излизането на Великобритания от ЕС няма да попречи на влизането на Западните Балкани в Общността. Това е изводът от провелата се среща в Париж на премиерите на 6-тте държави, които са на различен етап от присъединяването си към европейското семейство.

Европейските лидери успокоиха колегите си от Западните Балкани, че преговорите за присъединяване на страните им към ЕС ще продължат въпреки решението на Великобритания да излезе от съюза. Френският президент Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини проведоха среща в Париж с ръководителите на западнобалканските държави. Те подчертаха своята решимост преговорният процес на държавите да продължи. На форума присъстваха и лидерите на Италия, Австрия, Хърватия и Словения.

След края на срещата в Елисейския дворец премиерите на Хърватия, Македония, Сърбия, Албания, Черна гора и Косово дадоха изявления пред медиите.

"Три бяха основните теми на разговор. Едната беше мигрантската криза, по която всички изразихме опасения и преценихме предизвикателствата, пред които сме изправени. Другият фокус бяха последните терористични нападения в Истанбул, но всички се обединихме около извода, че трябва ясно да се противопоставим, да започнем да обменяме по-ясно информация, да комуникираме по-успешно, за да предотвратяваме за в бъдеще подобни кървави атаки. Трябва да наложим и по-строг контрол по границите и потока на мигранти. Третата тема беше най-важната, а именно процесът на интеграция на Западните балкани в светлината на излизането на Великобритания от ЕС. И посланието е ясно-процесът ще върви напред", казва
Тихомир Орешкович, премиер на Хърватия.

Шестте страни са на различни нива от присъединителният процес в ЕС, като Хърватия вече е част от Общността. Сърбия се надява да приключи разговорите през 2019-та.

"Смятам, че влизане в ЕС ще е най-доброто за бъдещето на нашия народ и държава. Имаме още много работа, условия и усилия, които трябва да направим, за да постигнем, за да станем член на европейското семейство", посочва
Александър Вучич, премиер на Сърбия.

Подкрепата за влизане в ЕС сред населението в Косово и Албания е 80-90 %- нива, за които британците могат само да мечтаят, подчерта от своя страна министър-председателят на Албания Еди Рама.

 

 

#Великобритания #ЕС #общност #Западни Балкани #Албания #Сърбия #Хърватия #Париж #Македония #Черна гора #Франсоа Оланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"