Мисия на МВФ и Световната банка ще изследва финансовата стабилност на България

Мисия на МВФ и Световната банка ще изследва финансовата стабилност на България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До 8 юли представители на МВФ и Световната банка ще осъществят предварителната мисия в София в рамките на предстоящата през 2017 г.актуализация на Програмата за оценка на финансовия сектор в България (Financial Sector Assessment Program – FSAP), съобщи Министерството на финансите.

FSAP представлява изчерпателен дълбочинен анализ на финансовия сектор на една държава и включва два основни компонента – оценка на финансовата стабилност и оценка на финансовото развитие. Програмата се прилага от май 1999 г., като основната й цел е да определи силните страни и рисковете за финансовата система на държавите и да оцени потенциалния принос на сектора за растеж, както и да помогне на властите да набележат подходящи мерки за укрепване на сектора. Последният FSAP за България се е състоял през 2008 г., напомня финансовото министерство.

Министърът на финансите Владислав Горанов е запозна ръководителите на мисията – от страна на МВФ Майкъл Мур и от страна на СБ – Илиас Скамнелос, с българската финансова и икономическа конюнктура. Той е изтъкнал, че FSAP ще подсили и текущия преглед на активите на банковата система (AQR).

Министър Горанов е изразил увереност, че след това доверието във финансовата система ще се възстанови напълно, а резултатите от FSAP и AQR биха били и благотворна предпоставка за бъдещи разговори за допълнителна интеграция на страната ни в общоевропейските процеси.

В разговорите с представителите на двете международни финансови институции до края на седмицата ще участват експерти от Министерството на финансите, Българската народна банка, Комисията за финансов надзор, Фонда за гарантиране на влоговете в банките, одиторите, извършващи оценката на качеството на активите на банките и одиторите на небанковия сектор.

 

#МВФ #Световна банка #Владислав Горанов #финансова стабилност #активи #банки #одитори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"