Става ясно законни ли са новите цени на винетките

Става ясно законни ли са новите цени на винетките
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният административен съд трябва да излезе с решение за законността на новите цени на винетките. Преди няколко месеца прокуратурата обяви новите тарифи на стикерите за незаконни и поиска магистратите да ги отменят.

На 14 юни тричленен състав на Върховният административен съд заседава по делото, което беше заведено в края на миналата година от група граждани и граждански сдружения. Те оспорват решението на Министерския съвет от 17 ноември 2015 г., с което годишните стикери поскъпнаха с над 50%. Тогава на заседанието бяха разпитани вещи лица и са коментирани събраните доказателства.

Според прокуратурата решението на правителството, уреждащо новите цени, е издаден при нарушение на административните правила.

Също така от изготвената по делото съдебно-техническа експертиза е видно, че не може да се установи еднозначно дали са били налични мотивите по проекта на сайта на МРРБ към 26.10.2015 г.

Не е спазено и изискването на разпоредбата, съгласно която министърът - вносител да я е изпратил за съгласуване на органите, чиито правомощия са свързани с предмета на регулиране - МФ, МВР, МТСГ, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и др.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пък тога се закани, че ако съдът отмени новата цена на винетката ще обжалва решението.



#Върховен административен съд #законност #цени #винетни стикери #прокуратура #магистрати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"