Гласове от света призовават Турция да спре разправата с медии и журналисти

Гласове от света призовават Турция да спре разправата с медии и журналисти
A A+ A++ A

Комитетът за защита на журналистите (CPJ), базиран в Ню Йорк, призова турските власти да спрат масовото закриване на медии и да дадат възможност на всички журналисти да работят свободно в критичния за страната момент.

С постановление, публикувано вчера в Турция, управляващите наредиха да бъдат закрити повече от 100 телевизионни канала, вестници, списания, издателства и разпространители.

"Мащабът на този разгром на медиите е зашеметяващ", каза координаторката за Европа и Централна Азия Нина Огнянова. "Вместо да се насочи към по-голямата подкрепа, която да получи от целия политически спектър, за да обедини нацията, правителството използва неуспешния преврат, за да затвори устата на критичната преса, когато Турция най-много се нуждае от плуралистични медии".

Правителството твърди, че спрените медийни организации са свързани с движението „Хизмет” (Hizmet), което е обвинено в дирижирането на неуспешния преврат от 15 юли вечерта. Тогава загинаха над 240 души, без да се смятат пучистите.

Властите съобщиха, че са издадени още 46 заповеди за арест на журналисти и представители на медиите, с което броят на заповедите за арест на журналисти и медийни работници, издадени през последната седмица, достигна 88, припомнят от Комитета. В страната, според премиера Бинали Йълдъръм, са били арестувани за кратко или за постоянно 13 хиляди души. Сред тях са военни, полицаи, съдии, прокурори. Отстранени са от работа около 45 хиляди държавни служители.

"Турция трябва да спазва "принципа на съразмерност" след опита за преврат, отговорът спрямо превратаджиите трябва да бъде адекватен", настоя по-рано в четвъртък и канцлерът на Германия Ангела Меркел. „В една правова държава има принцип на съразмерността, този принцип трябва да се спазва при всички обстоятелства“, изтъкна канцлерката. Според нея този принцип може би „не винаги стои в центъра и аз говорих за това с турския президент Реджеп Ердоган“. Това е важно с оглед на факта,че в Германия живея три милиона души с турски корени, поясни тя. /БГНЕС

#Турция #медии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »