Кабинетът решава за кандидатурата на ген. Румен Радев

Кабинетът решава за кандидатурата на ген. Румен Радев
БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на отбраната Николай Ненчев внася на редовното правителствено заседание проект на решение за предложение до президента за издаване на указ за освобождаване на генерал-майор Румен Радев от длъжността командир на ВВС и от военна служба.

Това става ясно от дневния ред на заседанието на кабинета, което ще се проведе на 10 август, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът, който е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерския съвет. В началото на месеца стана ясно, че командирът на Военновъздушните ни сили в подал рапорт за пенсиониране. По-късно стана и официално ясно, че генералът е една от номинациите на социалистите за кандидат-президент. Все още обаче партиите в ляво не са обявили своята кандидатура за поста, не е обявено и дали тя ще е обща.

В деня, след като командирът на ВВС подаде рапорт, премиерът Бойко Борисов каза, че съжалява, че 125-годишна партия стигна до там да нямат един партиец в БСП, един член на партията и да кажат - "това е нашият кандидат за президент". Такава им е скамейката – нито един човек нямат, те се крият зад генерали”.

Няколко дни по-късно Борисов каза, че се надява Радев да се държи като генерал, защото са командвали доста учения заедно. „Пожелавам му успех в политическото поприще”, заяви Борисов като уточни, че той е направил всичко необходимо, за да бъде освободен Радев колкото може по-бързо, за да може да се включи в предизборната кампания.

Когато подаде рапорт за напускане предварителната и все още непотвърдена причина генералът да поиска да напусне Въоръжените сили е предстоящ съвместен „ерполисинг” на въздушното пространство на България срещу заплащане.

И докато генералът чака указ за освобождаването му, за да отговори на всички въпроси, то министърът на отбраната Николай Ненчев вече коментира рапорта. "Единственият мотив, който е изложен там е несъгласие с промяната в Закона за отбраната и въоръжените сили, с която позволяваме и други съюзни държави съвместно с нас да извършват охрана на въздушното пространство. Несъгласие с решение на Народното събрание, което лично мен ме плаши, всеки български гражданин трябва да приема законодателството такова, каквото е", заяви министърът. Според него това, че оставката на ген. Радев съвпада с номинацията му за президент на социалистите е странно.

 

Източник: БГНЕС

#заседание #избори #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"