Цачева: Няма законно внесено искане за извънредно заседание на НС

Цачева: Няма законно внесено искане за извънредно заседание на НС
БГНЕС
A A+ A++ A

В Народното събрание до 9,00 ч. днес, 10 август, не е постъпвало искане за свикване на извънредно пленарно заседание на Народното събрание.

Това заявява председателят на парламента Цецка Цачева в разпространено съобщение до медиите по повод твърдения, че до нея е отправено такова искане.

„Заседание на Народното събрание, когато то е във ваканция, се свиква от Председателя на парламента при реализиране на някоя от следните хипотези: по негова инициатива - каквато към момента няма; или по искане на една пета от народните представители”, подчертава Цачева.

„Отправяне на искане от народни представители до Председателя на Народното събрание да упражни правото си и по своя инициатива да свика заседание на парламента, не е предвидено като процедура нито в Конституцията на Република България, нито в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, поради което такова искане няма правни последици”, казва Цачева.

„Ако народни представители реализират предвидената в Конституцията възможност и внесат искане за свикване на заседание на Народното събрание, подписано от една пета от народните представители, заявявам че ще изпълня разпоредбата на чл. 44, ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание”, подчертава председателят на НС.

БГНЕС припомня, че на извънреден брифинг преди по-малко от час председателят на БСП Корнелия Нинова съобщи, че днес от БСП са внесли предложение за свикване на извънредно заседание като в писмото има три предложения – да се отмени решението за АЕЦ „Белене”, да се свалят санкциите срещу Русия и да се отмени забранителният списък за руски граждани.

 

Източник: БГНЕС

#заседание #искане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"