Празник в Девин

Празник в Девин
A A+ A++ A

Гайдарска родопска сюита и песента-химн „Бела съм бела, юначе” възвестиха началото на тридневния празник на град Девин и минералната вода. Девин-градът крепост и песен, частица от Родопа планина, чества двойният си празник, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Девин-градът, в който къщите стъпили на камък стоят от векове непоклатимо, така както българинът стои доде Родопа я има. Градът, който пише своята история не с мастило, а с вълшебството на минералната вода. Домакин на празникът бе кметът Красимир Даскалов и Мартин Георгиев-директор производство на „Девин” АД, а техни гости бяха евродепутатът Владимир Уручев, народният представител д-р Даниела Дариткова, Тодор Бозуков-заместник-областен управител на област Смолян, Цветан Мадански-главен секретар на Агенция „Митници” и мн. други.

Младеж и девойка, отличници в спорта и учението издигнаха националния трибагреник и знамето на ЕС. „Девин е град с древни традиции, преминал през много обрати, на два пъти опожаряван до основи по време на османското нашествие, днес той се развива успешно като курортен град, събрал всички дадености на величествената Родопа планина”, каза в словото си кметът Даскалов.

Според него най-важните проекти пред градчето са реконструкцията и рехабилитация на топлопровод от Беденски бани до Девин и рехабилитацията на пътя от Кричим до тук. Така отново след много години в Девин ще потече беденската минерална вода, която е с уникални лечебни свойства.

Санирането на жилищни сгради стигна и до родопското градче, саниран е един жилищен блок, опаковат се още два. „Това, заедно с вече изградените СПА-центрове ще превърнат града в един от най-атрактивните балнеоложки центрове в страната, а защо не и в света”, завърши градоначалникът.

Празничният концерт на площада в родопското градче започна с „Родопска сюита” в изпълнение на гайдарския състав към образцово читалище „Родопска просвета-1923”. След сюитата от площада на Девин към обградилите града хълмове и скали, по които са накацали къщи, се извиси гласът на Надежда Башова изпяла омайната песен-химн на Родопа планина „Бела съм бела, юначе”, в съпровод на гайдарите Емил Чолаков, Марин Марков и Манол Тасков. След това „Девин денс клуб” изпълни няколко народни танци, за да дойде ред на певецът Николай Славеев-„славеят” на Родопите. Днес в 10 часа бе даден старт на празника на народната песен и родопската носия.

Десетки самодейци се изявяват на сцената, пред която се изви 50-метрова баница, която опитаха както самодейците, така и многобройните гости на града. След обяд от 18 часа празникът на града продължава с атрактивното надпиване с минерална вода, следват поздрав от Обединен детски комплекс, спектакъла на театъра на огъня и сенките, заря и концерт. Изложба на детски рисунки са подредени на открито пред музейния кът в града. Утре тридневният празник на град Девин завършва с детската театрална постановка „Бременските музиканти”, дело на РДТ-Смолян. /БГНЕС


#Девин #празник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"