200 лв. глоба и месец без книжка за минаване на червено

200 лв. глоба и месец без книжка за минаване на червено
За повторно нарушение обаче глобата става 400 лв. и 3 месеца лишаване от право на управление на превозното средство. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Глоба от 200 лв. и лишаване от право да шофира 1 месец заплашват водач, който не спира при червена светлина на светофара или неправилно пресича пешеходна пътека.

Това прие на първо четене парламентът с промени в Закона за движение по пътищата, внесени от депутата от ГЕРБ и председател на транспортната комисия Иван Вълков и група народни представители, предаде БТА.

Досега санкцията беше 50 лв. При повторно нарушение обаче глобата става 400 лв. и 3 месеца лишаване от право на управление на превозното средство.

Според тези изменения велосипедистите трябва да ползват светлоотразителна жилетка и да се движат възможно най-близо до дясната граница на платното. Водач, който управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително, установена с медицинско изследване или с техническо средство, ще бъде наказван с лишаване от право да шофира за срок от 6 до 12 месеца и с глоба от 500 до 1000 лева.

Депутатите приеха и промени в Закона за движение по пътищата, внесени от Министерския съвет.

Те предвиждат глоба от 500 лева за паркиране на място, определено за превозни средства за хора с трайни увреждания.

Картата, която предоставя на хората с трайни увреждания правото за паркиране на определени места, ще е валидна за цялата страна.

#Закона за движение по пътищата #промени #глоба #книжка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »