Корнелия Нинова: Искаме изслушване на Борисов и свикване на КСНС за ролята на България в споразумението Турция-ЕС (обновена)

Корнелия Нинова: Искаме изслушване на Борисов и свикване на КСНС за ролята на България в споразумението Турция-ЕС (обновена)
A A+ A++ A

 

БСП поставя две искания с началото на парламентарния сезон. Първо - изслушване на министър-председателя в парламента и свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента по темата: „Споразумение Турция-ЕС - ролята на България и защита на националния интерес на България”. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщи БГНЕС.

Нинова посочи, че имат към премиера въпроси: Кое наложи така рязко и еднолично, без мандат нито от НС, нито с решение на МС, да смени позицията на България, която през март 2016г. по неговите думи в НС е следната: по въпроса за отпадане на визите на държавите за ЕС на турски граждани желанието ни е това да се извърши, когато се види, че Турция действително изпълнява ангажимента за реадмисия. Освен това Турция следва да изпълни показателите от пътната карта за визова либерализация с ЕС.

„Турция не изпълнява тези условия и въпреки това от името на България министър-председателят еднолично променя позицията и се явява куриер и говорител на Ердоган. С чий мандат той пое тази роля? За нас е очевидно, че Турция рекетира в момента ЕС и нашият министър-председател е говорител на този рекет. Затова искаме аргументите да се чуят в НС. В КСНС да се изгради отговорна национална позиция, да се защити националният интерес, защото в тази совалка ние не чухме защита на българския национален интерес”, каза Нинова.

Илияна Йотова напомни, че само след месец и половина България в Европейския съвет трябва да каже категорично и ясно дали подкрепя в момента отпадането на визите за турски граждани, ако „да” или „не” с какви аргументи. Това решение трябва да бъде взето през октомври на срещата на върха. На второ място България за промяна ли е в Дъблинското споразумение, което задължава всеки един мигрант или бежанец да остава на нашата територия, ако ние сме държавата, в която за първи път е влязъл на територията на ЕС или искаме коренна промяна в него. Тя посочи, че България трябва да каже също дали Турция е сигурна държава. “По тези три теми, ние не разбрахме дали те са поставени на срещата в Берлин, какъв е бил отговорът на останалите министър-председатели на тази среща, как Борисов е аргументирал българската позиция и какво следва оттук нататък”, каза Йотова.

Тя попита и какво промени позицията на българския министър-председател, който само преди няколко дни каза, че отива в Берлин с ясната и категорична позиция да получи съгласието за нашето влизане в Шенген. „Ние си дава сметка, че в този момент има две непосредствени предизвикателства за сигурността и за интересите на България. Безспорно на първо място стои бежанският поток и съответно възможността за неконтролируемо нахлуване на бежанци на територията на България. Второто предизвикателство е невъзможността на ЕС да намери общо решение на този проблем”, каза Ангел Найденов. Той посочи, че проблемът е, че България и българският министър-председател отдават превес на турската позиция. 

#БСП #изслушване #Бойко Борисов #България #споразумение #Турция #Европейски съюз #защита #национален интерес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »