Митов - големият липсващ във външната политика на България

Митов - големият липсващ във външната политика на България
Източник: planbe.bg
A A+ A++ A

 

На българската политическа сцена се случва нещо необичайно и смущаващо – на сериозни външнополитически събития, в които се впусна премиерът Бойко Борисов, нито се чу, нито се видя позицията на българската дипломация в лицето на външния министър Даниел Митов. Той се оказа големият липсващ в българската външна политика, предаде БГНЕС.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова отиде в Берлин дни преди премиера Бойко Борисов и даде да се разбере, че се е почувствала като важен фактор при срещата с Меркел. „Имах възможност да обясня на канцлера на срещата в събота, на която тя ми даде думата, че за нас сигурността по отношение на мигрантската криза има 2 нива - защита на външните граници, което е приоритет така, че да не допускаме нелегална миграция. Вторият фактор е след като Европа има правило да приеме бежанци, как се регулират отношенията между отделните държави по разпределението на бежанците и какви са общите ни политики към тях, след като са преминали границите и са получили статут. Има уклон в някои от държавите да отказват да участват в общия процес по солидарно разпределение на тежестите. Ние искаме да избегнем от това”, посочи Бъчварова.

Обяснения или позиция на външния министър не дойдоха от никъде. Дали е бил в годишен отпуск, дали на работно, лично или друго посещение извън България, необяснима е липсата на Митов по време, когато се решават стратегически въпроси за страната ни, за региона и за Европа въпроси.

Съдейки от сайта на МВнР програмата на Митов за август се изчерпва със следните събития:

24.08.2016 г. - Министър Даниел Митов изпрати съболезнователно писмо до италианския си колега Паоло Джентилони /във връзка със силното земетресение - бел.ред./

11.08.2016 г. - Прощална среща на министър Даниел Митов с посланика на Финландия Харри Салми

9.08.2016 г. - Министърът на външните работи Даниел Митов се срещна с посланика на Китай Джан Хайджоу.

За това, че Борисов преди срещата си колегата си Бинали Йълдъръм и с президента Реджеп Ердоган, не е бил подготвен може да се съди по неговите изказвания за отношенията ни с Турция. За липса на предварителна подготовка говорят и протоколните снимки в една от турските институции. А обобщението, дадено от Борисов в телевизионно интервю, че „и аз съм против политиката на Турция, но това ни е съседът, това ни е границата” е в пълен противовес на търсене на дипломатически отношения между две съседски страни.

Най-вероятно Даниел Митов „си има проблем” с премиера Борисов и е поставен в ъгъла на наказаните. Интересно е защо това се крие от българската общественост. 

#Бойко Борисов #Даниел Митов #Румяна Бъчварова #Меркел #Европа #България #МВнР #Бинали Йълдъръм #Реджеп Ердоган #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници