Честваме 131 години от Съединението на България

Честваме 131 години от Съединението на България
Източник: https://www.google.bg
A A+ A++ A

На днешната дата през 1885 г. е извършено съединението на Княжество България с Източна Румелия, разделени преди това по силата на Берлинския договор.

Съединението става в Пловдив. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет и е подкрепено от българския княз Александър I.

Въпреки съпротивата на Русия, превратът получава дипломатическо и международно признание.

Подписан е договор между България и Османската империя, според който Княжество България и Източна Румелия имат общо правителство, парламент, администрация и армия.

Празникът днес ще бъде отбелязан с редица събития в цялата страна, сред които тържествен молебен, поднасяне на цветя и възстановки.

Пловдив днес е център на тържествата по повод 131-вата годишнина от Съединението на  Княжество България и Източна Румелия.

Празникът започна в катедралния храм „Света Богородица“, където Пловдивският митрополит Николай отслужи тържествен молебен. С почит към всички участници в събитията от 6-и септември 1885 година, в словото си той призова за мъдрост, особено нужна, във времена на изпитания и несигурност като днешните.

"Оная мъдрост, чрез която да преодолеем разногласията, противоречията, раздорите, враждите и да продължим в единство по пътя на живота към осъществяване идеалите на всички, които положиха душите си, отдадоха живота си за вярата, свободата, обединението, независимостта на българския народ", каза по случай празника митрополит Николай.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов.

Вечерта пред Военния клуб Комитет „Родолюбие“ ще представи възстановка на събитията от преди 131 години. Кулминацията на празника е тържествената заря-проверка на площад „Съединение“, която от 20.30 часа ще бъде предавана пряко от Българското национално радио.

В София официалното тържество се състоя в Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг. а историческото значение на Съединението припомни заместник-кметът на Столичната община Тодор Чобанов. 

"Съдинението е ярък пример, че когато българите осъзнават своя национален интерес, когато има единство на всички политически партии, на всички национални дейци, когато държавата се обедини зад една кауза, няма начин да не се постигне успех. Всички политически партии в Източна Румелия, дори и тези, които са против съединените официално, тайно работят за постигането на този въпрос", заяви той.
 
С участието на почетен караул от Националния военен университет "Васил Левски" в центъра на Велико Търново беше издигнат българският трибагреник. В словото си кметът на града Даниел Панов припомни, че през 1878 година в града е създаден първият у нас комитет "Единство". "В историческата и духовната столица на България е поставена общонационалната задача - организирана борба за национално обединение и единство на всички български земи", допълни Панов.
 
Пред паметника "Майка България" бяха поднесени венци и цветя на признателпност, а свещеноиконом Славчо Иванов отслужи заупокойна молитва.

Стотици хора в Пазарджик и във Велинград се включиха в тържествата, посветени на 131-вата годишнина от Съединението. Програмата включва парад-дефиле на Младежкия духов оркестър с мажоретен състав. Организиран е и благотворителен спектакъл.

С благодарствен молебен и шествие по централните улици беше отбелязана годишнината и в ЯмболВ церемонията участваха и представителни военни части от Ямболския гарнизон. Шествието, предвождано от духовия оркестър, спря пред паметника на загиналите за националното Освобождение на България. Цветя положиха представители на управляващите институции, партийни организации и граждани.

Премиерът Бойко Борисов публикува поздравление по случай 131-годишнината от Съединението.

"Българите са надживели много империи и България ще продължи да я има въпреки всички премеждия, защото народът е показал, че знае как да извоюва онова, към което се стреми, е написал премиерът. Обединението, съпътствало събитията около Съединението, е особено необходим пример днес, когато страната е поставена пред редица предизвикателства не само от национален, а от глобален мащаб", дава пример премиерът.

#Османската империя #Русия #Пловдив #Източна Румелия #Княжество България #Пловдив #Света Богородица #Пловдивският митрополит Николай #Захари Стоянов #София #Тодор Чобанов #Велико Търново #единство #Ямбол #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »