Арестуваха 6 човека за трафик на бели робини

Арестуваха 6 човека за трафик на бели робини
alau.kz
A A+ A++ A

 

При международна полицейска операция за противодействие на трафик на хора служители на ГДБОП задържаха шестима участници в организирана престъпна група, съобщи БГНЕС.

Съвместен екип с участието на полицейски служители от България, Холандия и Белгия е разследвал дейността на организирана престъпна група, извършвала набиране и трафик на жени за сексуална експлоатация. В рамките на проведените екипни действия, под ръководството на прокуратурата в края на септември служители на ГДБОП и териториалните служби в Сливен, Ямбол, Стара Загора и Пловдив, заедно с колегите им от партньорските служби са предприели международна специализирана полицейска операция едновременно на територията на България (в област Сливен, в Стара Загора и Пловдив), Холандия и Белгия.

В хода на полицейските действия, в Амстердам, Холандия е задържан лидерът на организираната престъпна група – Б. К., както и двама от членовете – Н.П. и Л.Л. В България, в Сливен и в Стара Загора са задържани шестима – В.К., Д.К., Ж.К., В.В, М.П. и В.С.

При проведените в България процесуално-следствени действия са намерени и иззети парични суми в размер на около 142 хиляди евро, приблизително 48 хиляди лева, английски паунди и долари. Иззети са и откритите различни количества наркотични вещества – таблетки екстази, марихуана и кокаин; везни и полиетиленови торбички; документи, които имат отношение към престъпната дейност на групата, лаптопи, флаш памети, мобилни телефони и сим карти, луксозни часовници, златни бижута, 300 литра алкохол без акцизен бандерол, 3 луксозни леки автомобила на висока стойност и др.

При претърсвания на територията на Холандия са иззети три автомобила и три скутера, ползвани от членове на организираната престъпна група; 20 000 евро, мобилни телефони, таблети и други носители на информация.

В Белгия разследващите иззели множество документи, свързани с разследваната престъпна група, мобилни телефони и 1700 евро.

Във връзка с документирането на престъпната дейност на групата на територията на трите държави са проведени разпити на много хора в качеството им на свидетели. В Германия е задържана В.Ш., осигурявала луксозни автомобили на български граждани, съпричастни към трафика на хора. На задържаните в България са издадени Европейски заповеди за арест от Белгия и Холандия Нидерландия, като арестът им е удължен и за срок до 72 часа. На 28 септември 2016г. на шестимата задържани е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.

По случая в България се води следствено дело по чл. 321 вр. с чл.159а от НК от Следствения отдел при Специализираната прокуратура. Работата по документиране на престъпната дейност на организираната престъпна група продължава.

#България #Ямбол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"