Гръцкото правителство прие със смесени чувства избирането на Тръмп за президент на САЩ

Гръцкото правителство прие със смесени чувства избирането на Тръмп за президент на САЩ
Източник: Economic.bg
A A+ A++ A

Неочакваната победа на Доналд Тръмп заварва правителството в Атина с неуредени за него два основни проблема - за гръцкия дълг и за Кипър, пише в коментар в. "Нафтемборики", цитиран от БТА.

Показателна за тревогата е реакцията на правителствени източници, които в прав текст заявяват, че надеждите им са отправени към Барак Обама, който следващата седмица пристига в Атина и че неговата подкрепа ще е изключително важна за уреждането на гръцкия дълг. Казано иначе, екипът на Ципрас смята, че присъствието на Обама в Белия дом до 20 януари 2017 г. съвпада с желанието на неговото правителство въпросът за дълга да бъде уреден още тази година. 

Според изданието тези очаквания обаче са били разсеяни от втория финансов министър Йоргос Хулиаракис, който пред комисия в парламента побързал да изрази безпокойство от избора на Тръмп по две причини:  първо, защото позициите на новоизбрания американски президент са най-малкото неясни, и второ, защото расте несигурността, която идва от това, че Тръмп е казал, че в следващите десет години ще похарчи един трилион за инвестиции в инфраструктура и наред с това значително ще намали корпоративното облагане от 35 на 15 на сто и данъка върху доходите от 38,9 на 33 на сто.

Това според втория гръцки финансов министър щяло да доведе до девалвация на еврото, което криело опасност и за Гърция. В Атина са обезпокоени и от факта, че САЩ са най-големият акционер на МВФ и че евентуална промяна на американската политика спрямо Гърция може да рефлектира върху поведението на фонда при възможно негово участие в третата спасителна програма на страната. 

Това не бива да се изключва, тъй като Тръмп бе казал, че САЩ трябва да оставят Германия, даже и Русия, да намерят решение на гръцкия проблем. Подобно развитие на нещата ще предизвика верижна реакция, тъй като за Бундестага участието на МВФ е условие за участието и на Германия в гръцката програма, смята още вестникът.  

#Доналд Тръмп #Атина #Барак Обама #Ципрас #МВФ #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »