ЕК: Юнкер няма да подава оставка

ЕК: Юнкер няма да подава оставка
Източник: www.dailypress.bg
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер няма да подава оставка, заяви днес говорител на институцията на пресконференция в отговор на въпрос. Говорителят коментира, че изтеклата в медиите информация е едностранна и извадена от контекста, предаде бТВ.

В края на миналата седмица няколко европейски медии съобщиха, че в тесен кръг Юнкер е заплашил да напусне преди края на мандата на ЕК през 2019 г., ако председателят на Европейския парламент Мартин Шулц бъде принуден да се оттегли от своя пост.

Шулц бе назначен начело на ЕП след изборите през 2014 г. с уговорката, че мандатът му ще бъде две и половина години (половината от мандата на ЕП). Този срок изтича, като остават възможностите Шулц да бъде преизбран до 2019 г. или да се върне в родната си Германия и да продължи с кариера там. Медиите отбелязват, че в последните 25 години той е работил в системата на европейските институции.

Допълва се, че макар Шулц да е социалист, а Юнкер да представлява ЕНП, двамата не си съперничат, а работят съгласувано. Ако начело на ЕП застане представител на ЕНП, както би било редно след замяната на Шулц, десните биха оглавили и трите основни институции на ЕС - включително ЕК и Европейския съвет.

#Жан-Клод Юнкер #ЕП #Мартин Шулц

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"