БАБХ състави общо 19 акта при проверки в детски заведения

БАБХ състави общо 19 акта при проверки в детски заведения
Източник: bTV
A A+ A++ A

 

Българската агенция по безопасност на храните състави 19 Акта и 343 Предписания при проверки в детските заведения. Извършени са над 2300 извънредни проверки в хранителни блокове към детски ясли, детски градини, детски кухни майки и училищни столове и бюфети. Инспекторите следяха за спазване на Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и изтеклия гратисен период за сключените договори преди влизането в сила на последното й изменение. Проверките са осъществени на територията на цялата страна, съобщиха от БАБХ, предаде БГНЕС.

Около 75% от констатираните несъответствия по Наредбата са за неспазване изискванията за предлагане на олио по браншови стандарт „Рафинирано слънчогледово масло“. В близо 50% от общия брой нарушения са за използването на бяло пшенично брашно, което не е по Утвърден стандарт за хляб и брашно „България“.

Установени са единични случаи в училищните бюфети и обекти за търговия с храни на вложени хидрогенирани мазнини в соленки, бисквити, вафли и други, безалкохолни напитки с подсладители, оцветители и консерванти, айрян с прибавена трапезна сол, меденки, кроасани и трайни сладкарски изделия с консерванти. Унищожена е и 5 килограма кайма.

За всички несъответстващи храни и напитки, контролните органи на БАБХ са издали предписания за забрана на продажбата и връщането им към доставчиците. Ще бъдат извършени последващи проверки във всички обекти с нарушения, за установяване изпълнението на издадените предписания.

В хода на проверките инспекторите са установили кухненски блок в детска градина, който е бил без регистрация по Закона за храните. На нарушителя е съставен Акт за установяване на административно нарушение. За лоши хигиенни условия и неизпълнение на издадена административна мярка от Областна дирекция по безопасност на храните, град Смолян е затворен хранителен блок на детско заведение. 

#храни #нарушение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"