Разкритикуваха Йотингер за расистките изказвания в Хамбург през 2016-та

Разкритикуваха Йотингер за расистките изказвания в Хамбург през 2016-та
Източник: www.budnaera.com
A A+ A++ A

Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер отхвърли като неоснователни критиките срещу него в лобизъм и нетолерантност. В продължение на 2 часа и половина той отговаря на въпроси на депутати в ЕП, които оценяват готовността му да заеме ресорите на подалата оставка Кристалина Георгиева – Бюджет и Човешки ресурси, предаде БНР.

Само 1 от общо 42-мата евродепутати от три различни комисии отявлено атакува новия комисар по бюджета заради расистки и ксенофобски изказвания по време на реч в Хамбург миналата година. Гюнтер Йотингер, който трябва да отговаря и за персонала в ЕК, смирено се извини пред депутатите за коментарите си по повод китайците, жените и хомосексуалните бракове и подчерта, че дискриминацията по никакъв начин не е сред методите му на работа:

Относно казаното от мен в Хамбург през октомври, искам ясно да подчертая, че нямах намерение да обидя никого с коментарите си и съжалявам за думите си тогава. Нямате никакво основание да се опасявате, защото дискриминацията изобщо не е част от всекидневната ми работа, коментира той.

Германецът обеща равни права за хората с различна ориентация при назначенията в Комисията и да продължи мерките на предшественичката му Кристалина Георгиева за увеличаване броя на жените на ръководни постове.

Няколко пъти Йотингер беше попитан за пътуването му в частен самолет заедно с германския бизнесмен Клаус Магнолд, което Еврокомисията отказа да признае като официална среща с лобист:

Аз съм напълно независим от лобистки групи. Нямам акции в автомобилни концерни, енергийни фирми или другаде. Мое задължение е да се срещам с хората от различните индустрии и неправителствени организации. За всеки има място в моя график. Но накрая сам взимам решението.

Гюнтер Йотингер отговаря и на редица въпроси за бюджета на ЕС, прегледа на 7-годишната рамка, еврофондовете за сближаване и други. Румънски депутат му припомни изказване на друг форум през 2013 година, когато той определи България, Румъния и Италия като почти неуправляеми държави, на което комисарят отвърна:

Стабилността на страните-членки буди основателни притеснения. Твърде често се сменят правителства. Сигурен съм, че България скоро ще има правителство, способно да действа.

Окончателната оценка за Йотингер ще обявят в четвъртък лидерите на парламентарните групи.

#ЕК #Гюнтер Йотингер #ЕП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"