Росен Плевнелиев: Отнемането на председателството ни в Европейския съвет ще бъде национален срам

Росен Плевнелиев: Отнемането на председателството ни в Европейския съвет ще бъде национален срам
Wikimedia
A A+ A++ A

Отнемането на българското председателство на Европейския съвет ще бъде национален срам, но може да се случи, ако България работи разделена в ЕС. Това предупреди действащият държавен глава Росен Плевнелиев по време на заключителната си пресконференция в Президентството. Плевнелиев отчете заедно с вицепрезидента Маргарита Попова свършеното през петте години. Той определи президентския си мандат като "много труден, но успешен".

Рисковете пред България

"Има риск от непризнаване на изборните резултати, ако има съмнение в интегритета и независимостта на служебното правителство. Има риск от нова миграционна вълна. Дотук се справихме добре. Има риск от геополитически провал, ако се превърнем в периферия на ЕС. Видях много и в държавата, и в бизнеса", предупреди Плевнелиев, цитиран от Фокус.

Плановете на Плевнелиев

"Не се връщам към политическите партии и няма да правя политическа партия. Ще бъда ментор, партньор, преподавател. Ще работя с политическите партии, с българските и международните компании. Ще работя и в САЩ, и в Германия, и в Австрия, и в Полша, и в Брюксел, и навсякъде в региона. Оставам активен, но надпартиен", каза още Росен Плевнелиев.

Той подчерта, че не членува в политическа партия, бе категоричен, че е действал винаги по съвест и е бил независим докрай.

"За мен бе ясно, че нашата сигурност е гарантирана само в НАТО. Аз съм убеден евроатлантик. Постигнахме национално съгласие за увеличение на бюджета за отбрана. Българите, където и да са, бяха в центъра на водената от президента политика", посочи президентът.

Повече за изявлението на държавния глава прочетете тук.

#Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници