Българските депутати с обща позиция в ЕП срещу блокадите в Гърция

Българските депутати с обща позиция в ЕП срещу блокадите в Гърция
Източник: Кросс
A A+ A++ A

18-те български депутати в Европейския парламент излязоха с обща позиция срещу готвените блокади в Гърция и по границата с България, предаде БНР. 

Представителите на всички български партии в ЕП настояват Европейската комисия и лично нейният председател Юнкер, заместник-председателят Тимерманс, комисарят по транспорта Булц и по вътрешния пазар Биенковска да се ангажират с решаването на проблема с очакваните от 23 януари пътни блокади в Гърция. Според писмото им комисарите трябва да отидат в Атина и да водят разговори с гръцкото правителство за бързо намиране на решение.

Депутатите припомнят, че миналата година продължилите над 40 дни блокади на пътищата нанесоха щети на българската икономика в размери на десетки милиони евро. В разгара на кризата тогава над 6 000 шофьори на камиони бяха блокирани седмици в тежки зимни условия.

Изразяваме остро несъгласие с пасивната позиция, заета от Европейската комисия по време на кризата през 2016 г.казват евродепутатите. Неупражняването на изричните правомощия на националните власти за осигуряване обществения ред поставя под въпрос свободното движение по основни транс-европейски коридори и засяга интересите на други държави-членки, пише още в писмото. През миналия февруари от ЕК обясниха за БНР, че пряко не могат да се намесят, нито могат веднага да наложат санкции. Брюксел и Атина си размениха няколко информативни писма по т.нар. "Ягодов“ регламент, но докато сроковете течаха за отговор от страна на гръцките власти, блокадите на стачкуващите бяха свалени и ЕК така и не предприе последващи действия.

В случай на липса на адекватна реакция от гръцка страна, Европейската комисия трябва да има готовност за незабавно налагане на санкции на Гърция в съответствие с действащото законодателство,настояват в днешното си писмо 18-те български представители в ЕПДо момента няма коментар от Комисията по въпроса.

#Атина #Брюксел #ЕП #депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"