Световната банка: Ще е нужно повече от едно поколение на България, за да стигне средния стандар на живот в ЕС

Световната банка: Ще е нужно повече от едно поколение на България, за да стигне средния стандар на живот в ЕС
Източник: Informo
A A+ A++ A

България трябва да продължи да подобрява събираемостта на данъците и да вземе мерки за намаляване на размера на неформалната икономика, препоръчват от Европейската комисия, предаде БНР. 

От Световната банка предупредиха, че с тези темпове на производителност на труда у нас ще е нужно повече от едно поколение, за да достигнем средните нива на доходи и жизнен стандарт в Европейския съюз. 

Данните бяха изнесени на форум във Велико Търново, посветен на възможностите за растеж през 2017 година. Съветникът по икономическо развитие Георги Янакиев посочи, че според Европейската комисия един от сериозните проблеми пред България си остава високият процент на дългосрочно безработните: 

Повече от 62 процента от безработните са дългосрочно безработни и тяхната възможност за завръщане към пазара на труда е много по-затруднена. Всеки пети нов навлизащ на пазара на труда в момента в България е от ромски произход.

В България е постигнат напредък, но има още какво да се направи, коментира Томи Томсън, постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия: България трябва да осигури съответната среда тези по-млади и по-динамични фирми и предприятия да се развиват. 

#България #икономика #Европейската комисия #Словакия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »