Столтенберг: Русия засилва влиянието си на Балканите с тревожни темпове

Столтенберг: Русия засилва влиянието си на Балканите с тревожни темпове
Източник: Pan.bg
A A+ A++ A

„Свидетели сме на повишаване на влиянието на Русия в региона (на Балканите), това се вижда както в Черна гора, така и в Сърбия. Виждаме руска намеса в политическия процес преди изборите в Черна гора”, посочи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с председателя на тристранното председателство на Босна и Херцеговина Младен Иванович в Сараево, предаде БНТ.

„Следим ставащото много внимателно, работим с партньорите си на равнище спец служби, разбира се, работим и с партньорите от НАТО в региона, включително с Черна гора и други, спец службите анализират положението. Най-добрият начин да се опазим от намеса е да се убедим, че всички демократични институти във всички балкански страни са силни, води се борба с корупцията, правят се реформи”, посочи Столтенберг.

Същевременно, той отхвърли идеята за намеса на НАТО в страната. По-рано медиите съобщиха, че алиансът е готов за оперативна намеса в Западните Балкани, ако се наложи, за противодействие на руското влияние.

Според хърватския в. „Вечерни лист”, който се позовава на секретен документ на алианса, през декември такъв план на НАТО е обсъден и приет на равнище външни министри. В плана са разгледани два вида заплахи, пред които са изправени държавите от Западните Балкани: дестабилизиращото поведение на Русия в региона, както и нарастващите екстремизъм и радикализация при завръщането на чужди бойци от Сирия и Ирак.

Според документа, НАТО вижда нарастване на руската активност на Западните Балкани в „инвестиции в енергийния сектор и медиите, създаване на връзки с представителите на елита и политически обещания”.

#НАТО #Йенс Столтенберг #Русия #Черна гора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"