Какви са цените на храните у нас и в Европа?

Какви са цените на храните у нас и в Европа?
pixabay.com
A A+ A++ A

В последните години непрекъснато се говори колко скъпа е храната у нас, особено като се имат предвид доходите на хората по нашите географски ширини. Истината е, че спрямо цените в останалата част от Европа, в България може да се каже, че пазаруваме доста изгодно.

Според последните данни на Евростат от 38 държави на Стария континент най-солено излиза хапването в Швейцария и Дания. В същото време макендонците и поляците могат да се похвалят, че пълнят торбите срещу доста по-малко средства. Нашето място в тази класация е 33-о – в 32 страни плащат по-скъпо от нас, а в 5 им излиза по-евтино.

През последните години у нас стойността на някои стоки значително се е повишила. Ето и няколко примера за това, като имаме предвид сметките на едро. Започваме с олиото, което в момента на борсите се търгува за 2.05 литра, което е по-евтино в сравнение с 2012 г, но е доста по-скъпо спрямо 2015 г. 

Брашното в момента е с най-ниски стойности за последните години. Така че според експертите няма обективна причина хлябът у нас да е скъп. Свинското на едро в момента е най-евтино за последните години. Сиренето от 2012 година до днес е поскъпнало с около 1 лев за килограм, но през последните години държи почти еднаква цена. 

В момента маслото и фасулът бележат най-високите си цени за последните шест години. Краставиците поскъпват от 2012 година и в момента се продават за 3.28 за килограм по борсите. При цитрусите най-сериозен е скокът при лимоните. Бананите и портокалите запазват сравнително еднакви цени през последните години, информира Нова телевизия.

#храна #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"