Влошаване на потребителските нагласи в Италия за началото на 2017 г.

Влошаване на потребителските нагласи в Италия за началото на 2017 г.
Източник: БНР
A A+ A++ A

Бизнес доверието в Италия нарасна през февруари до най-високо ниво от началото на 2016-а година, докато потребителските нагласи се влошиха за втори пореден месец, показва проучване на националната статистика Istat, цитирано от БНР.

Общият бизнес индекс на трета по сила икономика в еврозоната се повиши до 104,0 пункта от 103,3 пункта през януари, достигайки най-високо ниво от януари 2016-а година. Солиден скок от 105,0 до 106,3 пункта регистрира индексът, измерващ доверието в промишления сектор, като именно този индекс е ключова част от общото бизнес доверие в страната.

Известно подобрение бележат и съответните индекси на доверие в сферата на услугите и при търговията на дребно, докато аналогичният индекс в строителството остана през февруари на януарското ниво от 123,9 пункта.

В същото време обаче, индексът на италианското потребителско доверие се влоши за втори пореден месец, понижавайки се до 106,6 пункта от 108,6 пункта в началото на годината.

По-рано днес Istat представи и данни за индустриалните поръчки в Италия, като те нараснаха през декември 2016-а година с 2,8% на месечна база (най-солиден скок от четири месеца насам) след повишение с 1,7% през ноември. Основна причина за добрите данни е нарастването на вътрешните индустриални поръчки с 6,8%, докато чуждестранните поръчки за индустриални стоки, произведените в Италия, се свиха с 2,6 на сто. На годишна база индустриалните поръчки в Италия обаче се понижиха през декември с 0,9% след анемичен техен растеж с 0,1% месец по-рано.

Оборотът в италианския индустриален сектор пък се увеличи през декември с 2,6% спрямо ноември, когато нарасна с 2,4% и ускори растежът си на годишна база до 9,4% от 3,9% месец по-рано.

#икономика #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"