3,6% ускоряване на растежа на световната икономика за 2018 г., прогнозират от ОИСР

3,6% ускоряване на растежа на световната икономика за 2018 г., прогнозират от ОИСР
Източник: steysy
A A+ A++ A

Глобалната икономика ще набере постепенно скорост през тази и през следващата година благодарение на фискалните стимули във водещите икономики, но заплахата за рискове, свързани с финансовата уязвимост, политическата несигурност, икономическият национализъм и различия в политиките, провеждани от централните банки, може да дерайлира това възстановяване, се посочва в последен доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предаде БНР.

Базираната в Париж организация продължава да очаква разширяване на световната икономика с 3,3% през тази година (след растеж от 3 на сто през 2016-а) и ускоряване на растежа до 3,6% през 2018-а - без промяна спрямо нейните предходни оценки, направени през миналия ноември.

ОИСР обаче предупреди, че прекъсване на връзката между финансовите пазари и икономически фундаменти, потенциалната пазарна нестабилност, финансовата уязвимост и политическата несигурност, могат да доведат до провал на това скромно икономическо възстановяване.

Според главният икономист на организацията - Катрин Ман, финансовите пазари са започнали да се откъсват от икономическата реалност, като неотдавнашното поскъпване на американските акции и на останалите финансови активи не отговаря на все още слабите потребителски разходи и бизнес инвестиции. С оглед на широко очакваното стабилно повишаване на американските лихви, ОИСР предполага, че то може да доведе до резки валутния колебания. Това пък може да изложи на риск кредитополучателите от нововъзникващите пазарни, които теглиха през последните години евтини доларови заеми, особено що се отнася за страните с прекомерни нива на задлъжнялост в частния сектор, какъвто е случая с Китай.

ОИСР направи слаба възходяща ревизия на прогнозата си за икономическия растеж в САЩ през настоящата година до 2,4% от 2,3% през ноември, но в същото време очаква по-слабо ускоряване на американския растеж през 2018-а година с 2,8% вместо с 3,0 на сто, тъй по-големите държавни разходи ще компенсират само отчасти негативния ефект от повишаващите се лихви и от по-силния долар.

За еврозоната се очаква стабилен икономически ръст от 1,6% през тази и през следващата година, след като през ноември ОСИР прогнозира растеж от 1,6% през 2017-а и от 1,7% през 2018-а година. Базираната в Париж организация също така очаква, че растящата инфлация във Великобритания ще засегне местните потребители и ще ограничи бизнес инвестициите, което ще доведе до забавяне на британския икономически растеж до 1,6% през тази и до 1,0% през 2018-а година. В предишния си доклад ОИСР прогнозира нарастване на БВП на Обединеното кралство с 1,2% през 2017-а година и с 1,0% през следващата година.

Японската икономика се очаква да нарасне с 1,2% през настоящата година (при предходна прогноза за повишение с 1 на сто), след което растежът на БВП обаче ще се забави до 0,8% през 2018-а година (без промяна спрямо оценката на организацията през ноември). Според ОИСР икономиката на Китай ще се разшири с 6,5% през тази и с 6,3% през следващата година.

#ОИСР #икономика #задлъжнялост #еврозоната #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »