Рязък спад във френското индустриално производство за януари

Рязък спад във френското индустриално производство за януари
Източник: www.wsj.com
A A+ A++ A

Френското индустриално производство се влоши през януари за втори пореден месец в резултат на намаляване на промишленото производство и на строителната активност, показват данни на официалната статистика Insee. Индустриалното производство във втората по сила икономика на еврозоната се понижи изненадващо с 0,3% спрямо декември, когато отбеляза спад с 1,1% (низходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 0,9%), докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за негово подобрение с 0,5 на сто, предаде БНР. 

На годишна база френското индустриално производство се сви през януари с 0,4% при очаквания за повишение с 0,4% и след растеж от 0,9% през декември (низходяща ревизия от скок с 1,3%). Влошаването на индустриалното производство се дължи в голяма степен на спад на промишленото производство с 1% на месечна база след негово понижение с 1% и през декември (низходяща ревизия от спад с 0,8%) и прогноза за растеж от 0,5 на сто. Спрямо януари 2016 година промишленото производство във Франция отчете понижение с 1,3% при очаквания за повишение с 0,3% и след анемичен растеж с 0,1% в края на миналата година (низходяща ревизия от предишна оценка на Insee за повишение с 0,6%). 

Френското строителство се сви с цели 3,4% се растеж от 1 на сто през декември 2016-а. За трите месеца до края на януари промишленото производство в страната обаче се повиши с 0,6%, докато общото индустриално производство нарасна с 0,9 на сто. Слабите промишлени данни за януари изглеждат в контраст със серията позитивни бизнес проучвания за промишлената активност във Франция през първите два месеца на настоящата година и с вчерашна прогноза на Френската централна банка, че през първото тримесечие на годината икономиката ще запази доброто темпо на растеж от 0,4%, отчетено в края на 2016-а година.

#индустриално производство #растеж #Франция #бизнес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"