Йотова в Шумен: Редовното правителство да излъчва еврокомисар

Йотова в Шумен: Редовното правителство да излъчва еврокомисар
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

Следващият еврокомисар трябва да бъде излъчен от редовно правителство. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на визита в Шумен, предаде Дарик.

„Не защото служебният кабинет няма същите правомощия, но в конкретния случай така е редно. България излезе със скандал от предишния еврокомисар – Кристалина Георгиева. Раната е сериозна и нарушаването на имиджа на страната е още по-сериозно и затова е по-добре стабилна институция, каквато ще бъде следващото правителство и следващият парламент, с възможно най-широка обществена дискусия да излъчи своя представител в Европейската комисия“, допълни тя.

Йотова бе категорична, че е нужна прозрачна и добра кандидатура. „Предмет на дискусия не трябва да бъде само личността на еврокомисаря, а онова, което България може да получи като ресор.

Когато ние влизахме в ЕС през 2009 г. румънците бяха наказани за една несполучлива кандидатура за еврокомисар с пренебрежим ресор, който нямаше никакво значение“, допълни вицепрезидентът. Илияна Йотова коментира и идеята „Европа на две скорости“ като посочи, че не харесва нито един от петте варианта, предложени от Жан Клод Юнкер.

„Слава Богу даде срок до края на тази година всяка една от страните да даде своята позиция. Надявам се, че този път България няма да слуша началниците отвън“, заяви вицепрезидентът. Йотова определи като абсолютно недопустим за една суверенна държава случая с турския министър, който агитира да се гласува за определена партия на изборите в България.

„Очаквам острата реакция на външно министерство по този въпрос, както и на министър председателя“, каза вицепрезидентът.

#Илияна Йотова #Шумен #еврокомисар #ЕС #Жан Клод Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"