Нова е-услуга спира бавенето на обезщетенията за болнични

Нова е-услуга спира бавенето на обезщетенията за болнични
DarikNews.bg
A A+ A++ A

От днес работодателите имат електронен достъп до информацията от Електронния регистър на болничните листове. Тя е необходима за попълване на удостоверението за изплащане на обезщетение при използване на болничен от служител или работник. Това става чрез нова електронна услуга на Националния осигурителен институт (НОИ), публикувана на сайта на ведомството, предаде iNews.bg.

Справката се прави чрез въвеждане на електронен идентификационен код на служителя и идентификационен код на осигурителя, издаден от НОИ. За да получи нужната информация за даден служител, използвал болничен, работодателят трябва да въведе неговият ЕГН и уникалния номер от болничния лист. Справката дава информация за датата на издаване на болничния, периода на временна неработоспособност, датата на постъпване на данните в Електронния регистър и актуалния статус на болничния лист.

Досегашната практика на сложно и бавно придвижване на болничните листове от служителите до техните работодатели, а от тях пък до НОИ, бавеше с месец и повече изплащането на обезщетенията. Сега това би трябвало да става автоматично и веднага в рамките на няколко дни. Болничните листи вече няма да се придвижват механично, а по електронен път.

#НОИ #ЕГН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"