Лазар Лазаров: Търгът за „Марица“ е законен, одобрен е от независима комисия

Лазар Лазаров: Търгът за „Марица“ е законен, одобрен е от независима комисия
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Възлагането на поръчката за извънреден ремонт на отводнителната система на лот 1 на магистрала „Марица“, за което прокуратурата започна проверка, е законно и одобрено от независима комисия. Това заяви пред БНТ бившия шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, пише Труд.

Процедурата по обществената поръчка за лот 1 на магистрала „Марица“ е изрядна, коментира той. Лазаров уточни пред БНТ, че разследването е от юни миналата година и агенцията е предоставила всички изискани материали по сделката. Ремонтът е бил на стойност 51 милиона лева и прокуратурата има съмнения, че поръчката е направена така, че да бъде спечелена от определената компания.

Лазар Лазаров отхвърли обвинението и обясни, че търга е спечелен по най-ниската цена. Според него, поръчката за изграждането на автомагистрала „Марица“ е възложена по абсолютно стандартния и законоустановен начин, съгласно Закона за обществените поръчки. По думите му, поръчката е възложена след изготвянето и провеждането на открита процедура за избор на проектант и изпълнител, тъй като поръчката е за инженеринг на този обект.

„Още през 2011-2012 г. италианската компания сезира пътната агенция, но основно през 2013-2014 г. за възникнали форсмажори по трасето на АМ „Марица“ и пропуски в проекта по отношение на геологията, която е извършена. По основния договор им дава това право и те на базата на това искат още 70-80 милиона като компенсации за настъпили вреди. За всяко нещо има документи.“, заяви Лазаров.

През 2013-2014 г. ръководството на АПИ възлага проверка на исканията на основния изпълнител. Доказа се, че тези искания са основателни и на базата на това се обявява открита обществена поръчка не заради друго, а поради простата причина, че тъй като дейностите са различни от стандартните дейности, които са необходими при изграждането на магистрала, и цената не е изключително ясна, уточни още инж. Лазаров.

#Лазар Лазаров #Марица #пътна инфраструктура #магистрала

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »