Българите стават все по-спестовни

Българите стават все по-спестовни
Нова телевизия
A A+ A++ A

Българите – все по-спестовни. Домакинствата държат 45,5 милиарда лева в банки. Това показват данните на БНБ към края на месец април, предаде NOVA. Спрямо миналата година, спестяванията са се увеличили с около 5,5%. Темповете на растеж обаче далеч не са толкова високи, колкото по време на кризата и малко след нея, отбелязват икономистите.

„Това, което отказва хората от спестяване в банковата система, са много ниските нива на лихви след кризата, особено последните години. В момента, масово лихвите са в порядъка на 0-1%, което ако има инфлация, както се очаква тази година, означава, че ти реално ще губиш от своето спестяване в банков депозит”, коментира Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

„Паралелно с по-бавния ръст на спестяванията в банковата система се наблюдава и засилена инвестиционна дейност по отношение на имотите. Тоест – хората преориентират част от спестяванията си към недвижими имоти като друга форма на спестяване и като алтернатива, която се надяват, че ще донесе по-голяма доходност”, отбеляза тя.

#българи #спестявания #увеличение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »